Geplaatst op donderdag 21 februari 2019
Deel dit artikel

“Onze bedrijfscontinuïteit is door het werken met Horeko echt vele malen beter gewaarborgd.”

Hoe zorg je dat je zaak niet alleen nu goed draait, maar ook toekomstbestendig is? Rudy Gommans van De Heere van Meijel vertelt hoe zij hun continuïteit hebben gewaarborgd.

 

In aanloop naar het afscheid van moeder en zakenpartner Mariet, ging Rudy op zoek naar een systeem om de toekomst van de zaak zeker te stellen. 13 jaar geleden begonnen ze samen hun eerste horecazaak in Meijel. Na groei kwamen verbouwing, verhuizing en een nieuwe naam: De Heere van Meijel. Een grand café en restaurant vrijwel volledig gestoeld op de houtskool gestookte Josper oven. Maar ze verzorgen ook dagrecreatie met legerjeeps, e-choppers en vele andere voertuigen; én hebben een eigentijdse slijterij in de pronkkamer van het pand.

“We hebben iets neergezet wat je in een dorp niet zo snel vindt, en wat ze in een stad graag zouden zien.”

Al rond de tijd dat De Heere van Meijel opende, kwam ook het besluit dat Mariet eind 2018 uit de zaak zou gaan. “Maar alle recepturen en calculaties kwamen uit het schriftje van m’n moeder.” Mariet was de chef en daarmee de spil van de keuken. Toen ze gingen toewerken naar de datum van haar vertrek was de vraag: waar blijft de kennis? “Daarom zijn we een jaar voor haar vertrek begonnen haar kennis in een systeem te integreren en zo minder afhankelijk te worden van 1 persoon. Hetzelfde geldt voor consistentie: hoe zorgen we ervoor dat iedere kok het recept ook precies hetzelfde maakt? Daar lag best wel een uitdaging en daarom ben ik zelf actief op zoek gegaan naar een systeem.”

Al vrij snel kwamen ze bij Horeko terecht en dat klikte wel. “We hadden een goede aftrap in begrijpelijke taal en vooral ook goede ondersteuning bij het implementeren van het systeem. Want dat is wel een dingetje: het systeem is zo goed als je het inricht en bijhoudt.” In de keuken is het alleen maar met gejuich ontvangen. Ze vinden het vooral leuk om met de technieken van vandaag bezig te zijn, maar het werkt ook makkelijk voor ze. “Eerst moesten ze iedere keer naar 1 persoon, hoe zit dit of dat. Nu lopen ze gewoon naar het scherm en weten ze alles.” Als de prijzen van ingrediënten veranderen en de marges in gevaar komen, dan zien ze dit ook gelijk in de keuken er wordt er aan de bel getrokken.

“Zo houden zij voor mij ook actief het bedrijfsrendement mee op orde.”

 

“Het meeste inzicht komt eigenlijk tijdens het proces van het inrichten. Je gaat heel bewust nadenken. En dan kom je er al snel achter dat je iets waarvan je al jaren denkt dat je het heel goed doet, je nog zo slecht niet doet, maar ook zeker niet goed. Door die inzichten krijg je een heel andere gedachtegang in de keuken en dat leidt uiteindelijk met gemak tot een paar procent meer rendement.”

 

 

“Bewustwording leidt dus uiteindelijk tot meer rendement.”

Automatiseren in je organisatie is iets waar je klaar voor moet zijn. Het is een stukje loslaten. In verband met het vertrek van Mariet en haar centrale rol in de keuken, kozen ze bij De Heere van Meijel om met Horeko Hospitality te beginnen. Toen dat eenmaal goed draaide, was de personeelsplanning aan de beurt. “Dat deed ik altijd handmatig in Excel en ik vond dat ik de volledige controle had.” Maar des te groter het team werd, des te minder overzichtelijker het werd. “Voorheen was ik de spil in de communicatie voor het plannen, ruilen, wijzigen. Nu hoef ik daar helemaal niet meer tussen te zitten en dat zorgt gewoon voor heel veel rust.”

“… ik vond dat ik de volledige controle had.”

De stappen die ze maakten met Horeko hebben voor structuur, rust en continuïteit gezorgd. Wat begon als de noodzaak om het ‘schriftje van Mariet’ te vervangen, heeft over het geheel gezorgd dat ze niet meer afhankelijk zijn van 1 persoon op welke afdeling dan ook. Maar terugdenkend is het toch wel even slikken:

“Als we dit proces niet doorlopen hadden, dan zouden we heel kwetsbaar zijn geweest in de keuken.”

Ook enthousiast geworden over Horeko? Tijdens een gratis demo van het systeem laten we zien hoe Horeko ook bij jullie past!

Deel dit artikel

Vragen? Wij nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Wij komen graag bij u langs

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.