Geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017
Deel dit artikel

Het floorplan van je restaurant is een erg belangrijk onderdeel van je interieur, je omzet en de tevredenheid van de gast. Omdat het floorplan van een restaurant invloed heeft op verschillende factoren, vereist het floorplan speciale aandacht van de horecaondernemer. In de blog worden tips en adviezen gedeeld voor het maken van een efficiënt floorplan.

 1.  Houd rekening met routing in je restaurant

  Het floorplan moet worden ontworpen vanuit de situatie dat er topdrukte is. Het personeel en de gasten moet zich in deze situatie moeiteloos kunnen bewegen door het restaurant.
  Houd dus voldoende afstand tussen tafels en zorg voor duidelijke gangpaden (Erik van Dullemen, 2016).

 2. Plaats de bar aan het begin van restaurant

  Wanneer je een geheel nieuwe indeling moet bedenken, houd er dan rekening mee dat je de bar helemaal vooraan plaatst. Volgens horeca-interieurontwerper, Rein Rambaldo, is de barman/vrouw vaak een amicaal persoon en gasten willen hier graag door ontvangen worden. Wanneer het restaurant vol is en gasten even moeten wachten op een plekje, zijn gasten sneller geneigd om een drankje aan de bar te drinken. Dit is natuurlijk positief voor extra omzet.

 3. Maak je restaurant ‘spannend’

  Zorg ervoor dat gasten niet direct het hele restaurant zien maar maak het aantrekkelijk om het restaurant verder te ontdekken. Hierdoor maak je volgens Rein Rambaldo, indruk op de gast en wordt het aantrekkelijk om overal in het restaurant te zitten. Alhoewel niet elke plek in het restaurant aantrekkelijk kan zijn..

 4. Plaats groepen naast het toilet

  Wanneer je een avondje uit bent met je partner, wil je niet naast het toilet zitten. Plaats daarom altijd groepen naast het toilet. Zij zijn allang tevreden als ze met de hele groep bij elkaar kunnen zitten. Het is ook handig om de afstand van de groep en de keuken beperkt te houden. Zo zorg je ervoor dat de groep ongeveer tegelijk eten krijgt.

 5. Houd rekening met de doelgroep

  Bedenk welke doelgroep je over het algemeen ontvangt in jouw restaurant (passievoorhoreca.nl). Ontvang jij vaak stelletjes maar ook groepen? Kies dan voor een flexibel floorplan. Zo kan je je floorplan elke dag eenvoudig veranderen naar de wens van de gast. Ontvang jij vaak zakenlui in groepen van 2 tot 4 personen? Dan zijn (corner) booths een uitstekende keuze. Dit zorgt voor het gevoel van privacy. Kortom: bij elke doelgroep past een ander floorplan.

 6. Houd stoelen achter de hand

  Wanneer er extra personen aansluiten, overweeg dan om alleen extra stoelen bij de tafel te zetten. Dit bespaart ruimte in het restaurant maar levert wel meer geld op. Benut daarom, waar kan, altijd het hoofd van de tafel.

 7. Waarom kies je voor een bepaalde vorm tafel?

  Tafels bestaan in allerlei soorten en maten. Toch zit er aardig wat psychologie achter de vorm van een tafel. Bedenk daarom goed waarom je kiest voor een bepaalde tafel. Wanneer je bijvoorbeeld stelletjes maar ook grote groepen ontvangt, is het handiger om rechthoekige of vierkante tafels te kiezen. Deze kan je makkelijk aan elkaar schuiven. Wanneer er vaak gezinnen komen, zijn ronde tafels een mooie oplossing. Aan een ronde tafel voelen mensen zich namelijk meer verbonden met elkaar, bleek uit een Canadees onderzoek (Juliet Zhu en Jennifer Argo). Het benutten van de ruimte, de doelgroep en het creëren van de sfeer zijn dus belangrijke factoren bij de tafelkeuze.

Zoals nu wel duidelijk is: bij het maken van een efficiënt floorplan moet je rekening houden met verschillende belangrijke factoren. Door rekening te houden met de factoren zorg je voor een goede werkomgeving voor je bediening, een fijne ambiance voor de gast en een goede omzet. Iedereen heeft winst van een goed bedacht floorplan. Ben je benieuwd hoe alle andere processen in jouw restaurant efficiënter kunnen zoals het keukenmanagement of personeelsmanagement? Kijk dan eens rond op horeko.nl.

Deel dit artikel

Vragen? Wij nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Wij komen graag bij u langs

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.