Geplaatst op dinsdag 17 juli 2018
Deel dit artikel

Yes – het is zomer! Eindelijk.

 

De vakanties zijn begonnen en de terrassen stromen vol. Lekker knallen in de zaak en, onder invloed van het goede weer en de goede zin, zie je de omzet stijgen. Alleen maar positief zou je denken.

Maar veel ondernemers hebben toch een beetje een haat-liefdeverhouding met dit seizoen. Aan de ene kant is het natuurlijk heerlijk dat er veel volk over de vloer komt; de zomer en de vakantieperiode is traditioneel natuurlijk wel een tijd van jezelf verwennen met een hapje en/of drankje buiten de deur. Maar de zomerperiode brengt ook echt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Druk is goed, maar te druk is niet wenselijk. En naast de hoeveelheid gasten, is ook de hoeveelheid personeel een uitdaging. Ook de meest doorgewinterde horecatijger gaat een keer op vakantie en zijn of haar plaats moet gevuld worden. Invallers, vakantiekrachten, studenten – het is een uitdaging om genoeg mensen op de vloer te hebben, en te zorgen dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. En dan is er ook nog eens de hitte. Als Nederlanders in het algemeen hebben we ook soms moeite met werken in de hoge temperaturen. Nu de zomer toch echt goed haar best doet, moeten we ook met het weer rekening houden.

Zomermenu

Maak van de gelegenheid gebruik om je kaart aan te passen. Er zijn natuurlijk altijd gerechten die het hele jaar door favoriet zijn, maar veel en warm eten past natuurlijk beter bij de winter. Kies voor lichtere en koelere gerechten, die zijn niet alleen lekkerder voor de gasten, maar ze zorgen ook voor minder hitte voor de keukenbrigade. Wees ook niet bang om een minder uitgebreide menukaart neer te leggen,

Summer basics

Zorg voor de “Summer basics” – een parasol en een wespenval zijn natuurlijk standaard, maar je scoort zeker punten door een klein stapje verder te gaan. Denk aan drinkbakken voor dorstige honden of een flesje zonnebrand voor de echt zonnige dagen. Zijn gezinnen met kinderen jouw doelgroep? Dan is het leuk als de kleintjes ergens lekker met water kunnen spetteren om zo een beetje af te koelen.

Blijven drinken

Uiteraard is genoeg water drinken heel belangrijk, maar de gasten komen natuurlijk voor een lekker drankje. Steek daarom wat extra aandacht in je drankenkaart. Je kan variëren met fris en sap, lekkere zonnige cocktails (met of zonder parasolletje) en frisse zomerse biertjes – met én zonder alcohol. Maar denk ook eens aan een koele rode wijn zoals een Lambrusco of Pinot Noir.

Koel blijven

Verkoeling ook voor personeel – gasten komen lekker naar het terras om te genieten, maar voor je personeel is het hard werken in de hitte. Zorg dus extra goed voor je mensen. Als de gelegenheid het toelaat, ga dan een beetje soepel om met kledingvoorschriften. Hotpants en teenslippers zijn niet gepast voor de bediening, maar korte mouwen en luchtige katoenen kleding kunnen vaak wel. Zorg ook voor een koel plekje waar men pauze kan houden en even op temperatuur kan komen. En genoeg water drinken is natuurlijk voor iedereen belangrijk; maar als je de hele dag op het terras in de volle zon, of in de keuken achter het fornuis staat al helemaal. Van uitgedroogde medewerkers wordt niemand beter, dus herinner elkaar er aan om genoeg te drinken.

Is dit alles wat je nodig hebt om de zomer door te komen? Stiekem dan nog 1 kleine tip als afsluiter; geniet er vooral ook van deze zomer! Of je nu op het terras loopt, achter de pannen staat of op kantoor zit; de gasten komen voor een lekker uitje dus laat je beïnvloeden door de goede sfeer zolang het duurt. Fijne zomer!

Deel dit artikel

Vragen? Wij nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Wij komen graag bij u langs

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.